lördag 18 februari 2012

Minialbum -Steg för steg beskrivning

Idag tänkte jag dela med mej av en beskrivning på ett jättemysigt minialbum som jag själv fått lära mej på en pysseldemo en gång i tiden. Men jag har gjort om måtten så de passar mej bättre. Jag har personligen svårt för att ta mej an beskrivningar som är alldeles för pillriga med millimetrar hit och dit. Det tar mej för lång tid och jag tappar skaparglädjen. Jag vill helst ha mått på jämna centimeter eller i alla fall på 0,5 cm.

Nog om det. Här kommer min beskrivning. Hoppas att den är tydlig nog för att begripa;)
Jag har använt mej av 3 cardstock eftersom jag vill ha ett album med 12 sidor. Men vill man ha 10st sidor i sitt album räcker det med två cardstock. Fast ifs är det alltid bra med tre stycken till hands om man skulle klanta sig och mäta fel som jag gjorde;) Däremot räcker det med två möntserpapper för att klä albumet.
Tar fram mitt första ark cardstock och skär ut följande delar.Av mitten delen som är 9,5 x 24 cm bigar jag på följande mått som ovan.
3 cm, 12 st bigningar på 1,5 cm vardera (eftersom det är 12 sidor jag vill ha i mitt album) och avslutar med ytterligare en bigning på 3 cm. Vill man däremot endast använda sig av två cardstock så skär man denna del 9,5 x 21 cm och bigar så man får 10 st delar som är 1,5 cm + 3cm längst ut på varje sida.Eftersom jag gör ett album med 12 sidor så ser jag till att mitt "dragspel" ligger så att det är 6 st veck som sticker uppåt. Det spelar ingen roll vilken sida av cardstocken som är upp eller ned här eftersom det inte kommer att synas.Översta delen från ark 1 ska utgöra bak och framsida och bigas på 10,5 cm, 12,5 cm, 23 cm, 25cm.
Skär ark nr 2 i följande delar och viker alla mina albumsidor på mitten.Skär ut den sjätte biten från ett tredje cardstock.

Sådär nu är alla delar utskurna, bigade och vikta.Nu ser jag till att 3 cm flikarna på mitt dragspel ligger mot bordet och att 6st veck sticker upp. Väljer att använda mej av dubbelhäftande tejp och sätter den över alla 1,5 cm veck.Lägger en av mina albumsidor över de yttersta 3 cm och ser till att avigsidan ligger uppåt. Sedan viker jag den första 1,5 cm vikningen in över albumsidan och viker sedan ned andra halvan av mitt albumblad.Fortsätter så tills alla sidor sitter där de ska.

Som ni ser blir det öppet mellan varje albumblad som man sätter fast. Vill man inte ha det så klistrar man igen det allt eftersom man sätter dit sidorna. Eller så sätter man enbart igen de i nederkant så man kan stoppa dit tags.Innan man fäster fast "dragspelet" med alla sidor är det lättast att klä utsidan av albumet.

Sedan fäster man "dragspelet" med albumsidorna enligt ovan.

Å hockus pockus så blev albumet en helt annan färg!!!
(Visar ett annat album som redan är klätt invändigt)

Ett exempel på hur man kan stänga albumet.

Trevlig helg! /Teres

4 kommentarer:

 1. Tack för din beskrivning, detta måste jag ta och prova:)
  Kramisar

  SvaraRadera
 2. Vilken tur att jag fortsatte vara följare trots att jag aldrig kan delta i något för den HÄR tutorialen hade jag inte velat missa!!

  Charlotta

  SvaraRadera
 3. Tack för en jättetydlig och bra tutorial.

  SvaraRadera
 4. Fantastisk bra beskrivining. Tack för att du delar med dig. Kanon bra med bilderna och steg för steg beskrivning.

  SvaraRadera