måndag 15 oktober 2012

Te- och ljuskort med tutorial

Jag har gjort ett te- och ljuskort efter den fina skissen som Lotta ritat till utmaning #53. Jag har använt två turkosa detaljer. En stor turkos blingsten i min hemmagjorda blomma och en turkos pärla i min hemmagjorda pins. Jag tog mig friheten att göra en riktigt fri tolkning denna gång. De tre cirklarna i skissen är min blomma med tre lager. Texten flyttade jag ner till hörnet och blommans center får motsvara bilden denna gång. Jag har ett band i mitten men det mesta är dolt utav det mönstrade papperet.


Nu kommer en tutorial på hur jag gör mina te- och ljuskort.

Börja med att skära till en cardstock i storleken 30*18 cm. Denna bit kommer att  bilda asken.

Biga längst de längre sidorna vid 1 cm och 3 cm från båda kanterna.
Längst den korta sidan ska ni biga enligt följande: 1, 3, 7, 9, 19, 21, 27 och 29. Det bör se ut så här när ni är klara...


Vi ska nu klippa bort vissa delar av cardstocken och det ni får kvar ser ut så här...


Ni ska nu klippa längst de svart linjerna, så ni bildar askarnas flikar.


Innan asken viks ihop brukar jag skära ut fönster så innehållet syns. Antingen lämnas fönsterna öppna, eller så kan använda något som fönsterglas, t ex gelatinblad eller overheadplast. Man kan skära fönsterna för hand med linjal och skalpell eller med hjälp av sin stansmaskin och välja en dies som passar. Jag har skurit ut mina fönster med linjal och skalpell, en cm från kanterna. På den bredare delen till höger har jag lämnat en mellanrum på 1,5 cm eftersom den asken rymmer både tändsticksask och tepåsar. På så vis blir det som en avdelar mellan askens olika innehåll. Sätt dubbelhäftande på hela mittersta delen och på kortsidorna där jag har markerat enligt bilden.


För att underlätta när ni ska vika ihop asken är det bra att vika längst de bigade linjerna först. Jag brukar även dra en linje på insidan där askens olika delar ska fästa. Bara för att få det så rakt som möjligt.


Vill man klä asken med mönstrat papper är det lättare att göra det nu innan askens sätts ihop. Dra bort den ena tejpbitens skyddsplast på någon av den högra kortsidan och fäst den längst den ritade linjen.


Dra bort skyddsplasten på den andra kortsidans tejpoch fäst den längst den ritade linjen. 


Sist men inte minst har vi en bit tejp kvar och det är den som sitter emellan askarna. Dra bort skyddsplasten och tejpa ihop askarna längst mitten. Om asken känns trög att stänga kan man klippa bort en del av lockets hörn, så som jag har gjort på bilden.


Lägg nu bort asken en liten stund, för nu ska vi göra kortstommen. Börja med att skära till en bit cardstock som är 12*22,3 cm. Biga vid 10 och 12,3 cm eller så kan ni biga vid 10 cm från båda hållen.


Innan jag gör något mer fäster jag ett band på framsidan och baksidan av kortstommen.


Nu är det dags att klä kortstommens framsida och insida. Sedan drar jag bort skyddsplasten från tejpen på askens undersida och sätter fast asken på insidan av kortstommen. Som ni ser har jag lagt i tre värmeljus och dekorerat en liten tändsticksask med det mönstrade papper som jag valde till detta kort. Jag har även lagt i tre tepåsar.


Jag knyter ihop bandet och dekorerar kortets framsida.


Jag hoppas att ni blev inspirerade till att göra ett eget te- och ljuskort. Om ni använder min tutorial blir jag glad om ni lämnar en kommentar så jag kan få just era kort. Lycka till!

5 kommentarer:

 1. Jättefin tutorial, Malin! Och fint kort.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Super snyggt och bra förklarat. Nu ska jag prova på å göra en.

  SvaraRadera
 3. Tack tjejer! Lycka till Bic! Tala om när du är klar, så ska jag ta mig en titt :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Snyggt!
  Kanske man kan prova nu när man fått en sån otroligt bra beskrivning.
  Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det! Och säg till när du är klar så jag kan komma förbi din blogg och kika :)
   Lycka till!

   Radera